Monday, 31 December 2012

1citizen portfolio

1citizen?
ape tue?
xpenah dgr pow..
hurrmm
dekat 1 citizen,
sempoi sgt,
xmcm bengkel2 yang lain.
just fun..
sume bende yang kite selalu buat
cuma 1 citizen ajar kite jadi yang terbaik!


teknologi makin canggih !

celik IT!
bkn setakat mata je bukak tpi "celik" betol2!

kita selalu on9,
xkesah la facebook ke,
skype ke,
blog ke,
tweeter ke,

tpi ethics ada x??
just think ok..

so,we need to do a portfolio untuk dpat sijil..

this is what I've done n submitted.
poster.
simple je 
but deep in my heart,
I hope I will win..
cehh berharap je lebih !







ney pulak video yang kitaorg buat,
dgn kerjasama director->nadz
cameraman->achik,
pelakon->ayue,mie n caOm,
editor->ain,
lappy n ipad->kamarool n tiqah.
thanks for everyone

so take a look,
mungkin video ney terkejut2 sikit,
sebab duration yang dye nak.

ney video yang secong diedit,
the first one is better I think tpi dugaan kan.
hehehhe,
doakan kami ye.=D



video

Wednesday, 19 December 2012

~BaLaI CeRap Utm~


Assalamualaikum...well,nk story pasal tour pergi Balai Cerap utm..my classmate keep said that suasana n pemandangan kat sana sangat2 OHSEM dan cantik...




and yes ! SUBHANALLAH ! memang cantik . SANGAT  cantik ! ciptaan DIA kan . sememangnya sempurna ! jadi sangat rugi bagi kita hambaNya yang xreti nak nilai nikmat Allah tue. !

disebabkan semangat yang berkobar-kobar,lpas je subuh dalam pukul 6 pagi tue kitaowg dah gerak dari kolej..joging !hurmm agak lama dah x joging sebenarnya..tpi seronok !becoz it was in the morning !
soo refresh walaupown mlm sebelumnya xblh tidur..so,we keep jog sebab takut xsempat nagn sunrise ! bak kata syafiq shaharom la..

agak jauh dan jalan sunyi +gelap . but nevermind ! apa yang saya nak tue lebih motivated dri bende2 tue sume . takot ?? perlu ke ? AllAH kan ada ! =D




sporting kan mereka2 !=D









*lepaking*


candid!



*malu*









xsuka gambar ney sebab saya nmpak gemuk !
opss nmpk gemuk or memang gemuk??
ha3,
xde soklan lain ka !






so ney masa balik..






then,breakkfast together2.
wink3~
hope I'll be there at night pulak.!
p/s~sangat2 menenagkan.release !walaupun semalam dah buat keje giler g main hujan sebab layan perasan..
well sebenarnya pergi balai cerap ney sabtu lepas lagi..
perghhh lambat giler update..
bz maaf !
nak final,so fhm2 la ye.!
just pray that i'lll get strong enough to face what will be happen =D


sampai je kat atas bukit tue,
kami disambut dgn burung2 yang sangat cantik dan sweet,
kadang2 terfikir jugak,
seronoknya jadi burung . bebas !
xdinilai dosa dan pahala,
tapi
cuba bukak surah At-Tiin ayat 4 ngan 5 tue !
sekarang mesti dah faham kan,
jadi bersyukur la,
jgn lupa untuk sujud syukur setiap hari sebab kita masih ada peluang untuk bernafas dan dll..



.hurmm memang masa ney la nk apply ape yng belajar kat kelab fotokreatif kan..=D
hopefully kite tergerak la hati n tgn  untuk bukak ayat Quran kat ats tue dan fhm maksudnye ye..
bnyak sangat nikmat Allah ni.,
kalau kita xreti bersyukur,
and suka buat maksiat,
Ya Allah,
sombongnya kita,
bongkak nye kita,
dah la hidup menumpang di bumi Allah,
kemudahan n nikmat semuanya melebihi dari cukup,
tapi still xikut aturan DIA,
PEMILIK SEGALA2NYA..
*noted to myself*

Sunday, 9 December 2012

TOwaRD the PerFEcT laDY~UStaZAH faTIMah SYarHA



USTAZAH FATIMAH SYARHA at UTM SKUDAI!!!
once dgr n tgk je poster tue,kema dah excited sangat3!
dah lame dah sebenarnya,..
mungkin ada yang kata :
"alaaah cerita dah basi"
tapi Ilmu xpenah basi kan..
Ilmu kite guna sampai mati kan..
Ilmu kene cari selagi kita hidup kan..
jgn cari je tapi amalkan jugak ye...

"Pursuit of knowledge is obligatory on every Muslim"



"Allah will exalt those who believe among you and those who have knowledge, to high ranks."
(Surah Al Mujadilah: 11)
“Allah akan meninggikan orang-orang yang beriman di antara kamu dan orang-orang yang diberi ilmu pengetahuan beberapa darjat.”
(QS Al Mujadilah : 11)

but I won't write a summary on what she was talk on that day.
becoz it will be too different!
hehehehe sebab tue kema record apa yang ustazah sampaikan..
kema sampaikan tak sama dgn ustzah sampaikan..
aura dia lain taO..
hehehe so silalah tengok..
lagipown,I really impressed on her !
I want to be solehah like her,
Insya-Allah,
the best thing is I got to meet her eyes to eyes,
get her signature and shake a hand with her!
Subhanallah!
terdengar2 lagi kata2 ustazah tue ..
"jaga diri ye "..
=D

I got a picture with her too,
but since my phone is run out of battery,
so gambar tue sangat2 xclear..
xblh nk upload..
hehehe3,
its ok lah !

so jom!!!
dengar molek2 ye..




video
part 1



video
part 2


video
part 3



video
part 4



video
part 5


p/s~part 1 and part 2 video dia blur sikit tapi sikit je laa...=D

Friday, 7 December 2012

HijRah Diri Hiasi PeriBaDi


Assalamualaikum..
hurmm Maal Hijrah dah lame lepas kan,,
so nk remind myself balik about it..

bila sebut pasal hijrah,
sume akan pikir Hijrah Rasulullah dari Makkah ke Yathrib(Madinah)..
Hijrah tue bukan Baginda suka2 nak berhijrah tapi sebab wahyu dari Allah..
Nabi kita ada bersabda bahawa selepas penghijrahan ini,xde lgi penghijrahan secara fizikal.

[Tidak ada lagi penghijrahan selepas Al Fath (pembukaan

 Kota Mekah) melainkan jihad dan niat] 

HR Bukhari dan Muslim 

jadinya mcm mane kita nk ambik semangat penghijrahan Rasulullah tue???


buat lah penghijrahan pada diri sendiri kita dulu...
itu lebih penting!
sempurnakan diri !
sempurnakan iman !

berubahlah dari tak baik kepada baik !
berubahlah dari baik kepada yang lebih baik !
berubahlah dari yang lebih baik kepada yang sempurna !

MEMANG manusia xkan jadi sempurna !
sebab


Nabi saw pernah bersabda,




الإِنْسَانُ لاَ يَخْـلُو عَنِ الخَطَاءِ وَالنِّـسْيَانِ

Yang bermaksud, manusia itu tidak sunyi daripada membuat kesalahan dan lupa.



sebab tu hijrah diri itu sangat perlu .
S E N T I A S A !

kenapa???
sebab memang fitrah kita nk kesempurnaan kan?



 EXAM NAK 4 FLAT, RUMAH NAK YG PLG BESAR, KERETA NAK YANG PALING MAHAL,PHONE NAK YANG PALING CANGGIH,U NAK YG PLG HEBAT, SUAMI NAK YG PLG HENSEM DAN MACAM2. TUTUP AURAT NAK SEMPURNA DAN CANTIK,SOLAT NAK KUSYUK,PUASA NAK DAPAT TAKWA,HAJI NK MABRUR,HATI NAK TENANG,LANGKAH NAK TERJAGA DAN DIPELIHARA,IMAN NAK KUAT,HIDUP NAK DALAM PEMELIHARAAN ALLAH . , SYURGA PUN NAK FIRDAUS!

KAN??

jadi apa yang kita nak sebenarnya dalam hidup ney???
ask urself !

nak HIDUP , MAKAN dan BELAJAR untuk dapat KERJA dan hidup SENANG
atau
nak KEHIDUPAN , REZEKI dan BELAJAR kerana ALLAH ???

dan kenapa kita perlukan penghijrahan ???
kenapa nak berubah ???
kerana MANUSIA atau kerana ALLAH ???

kalau kita BERUBAH kerana MANUSIA , 
kita akan KECEWA,
tapi kalau kita BERUBAH kerana ALLAH,
ALLAH TIDAK AKAN SESEKALI MENGECEWAKAN kita . 

YAKIN ??? 
=D

jadi berubah lah ...
bermula dengan niat !

PRBAHARUI NIAT SENTIASA !

nak dapat pahala senang sangat2 !
nak dapat dosa pown senang sangat2 !
sumenye bergantung pada niat kita ...

celik mata bangun dari tidur,baca doa----> niat ikut ajaran Rasulullah ----> dapat pahala !
masuk keluar toilet ----> baca doa ---> masuk kaki kiri ---->kuar kaki kanan ---> dapat pahala !
ambik wuduk dengan sempurna dan insaf ----> dapat pahala !
pakai baju ----> baca doa ----> dpat pahala !
tgk cermin ----> baca doa -----> dapat pahala !
makan guna tangan kanan -----> dapat pahala !
minum guna tangan kanan dan duduk ----> dapat pahala !
tutup aurat sesempurna --->dapat pahala!

MASYA-ALLAH !
bnyak nye pahala yang kita boleh kutip daripada amalan dan perbuatan harian kita !
tue baru listkan sikit tue,
ce cube listkan ape yang kite buat sampai kite tido balik .
banyak kan dan
SIMPLE bukan ??
tepuk dada tanya IMAN ??
apa lagi yang nak kita jadikan alasan ???

ingat kat mane2 pown kita pergi,
apa2 pown yang kita buat,
malaikat yang dok setia kat sisi kita ney xpenah bhenti buat kerja tao..

bayangkan lah,

kalau si A ney kuar je dari bilik @rumah dye xtutup aurat sepenuhnya,
bile ada  mata yang memandang,
yang ditulis ialah :

si A dosa dosa dosa dosa dosa dosa dosa 
dosa dosa dosa dosa dosa dosa dosa dosa
dosa dosa dosa dosa dosa dosa dosa dosa 
dosa dosa dosa dosa dosa dosa dosa dosa 
dosa dosa dosa dosa dosa dosa dosa dosa 
dosa dosa dosa dosa dosa dosa dosa dosa 
dosa dosa dosa dosa dosa dosa dosa dosa 

 dosa ditulis dan buku diupgrade untuk setiap langkah !
setiap langkah dapat dosa !
sampailah dye balik n xde orang yang tgk dye dah...

tue baru pasal satu dosa,
dosa yang lain2 ??

kalau si B ney pulak pakaian sempurna tutupnya,
ditulis si B pahala pahala pahala pahala pahala pahala pahala pahala pahala pahala pahala pahala
pahala pahala pahala pahala pahala pahala pahala pahala pahala pahala pahala pahala 
pahala pahala pahala pahala pahala pahala pahala pahala pahala pahala pahala pahala


pahala pahala pahala pahala pahala pahala pahala pahala pahala pahala pahala pahala 
pahala pahala pahala pahala pahala pahala pahala pahala pahala pahala pahala pahala

yang mane satu yang kita nak ???


lepas tue,

MUdaHKANLAH URUSAN SESAMA MANUSIA !
INSYA-ALLAH ALLAH AKAN MUDAHKAN URUSAN KITA NANTI !.

INGAT ALLAH juga masa kita LAPANG,
sebab ALLAH akan LAPANGKAN kita masa kita SUSAH !
REMEMBER that !

lagi satu , 
STOP 'BANGAU'ing !
jadilah mcm ular dalam lagu bangau oh bangau tue ..
gentlemen je !
sedang yang lain2 dok sibuk bangaukan orang lain
si ular ney dgn cool xsalahkan sape2 pown  !

STOP GIVING EXCUSES !

sebab
apa2 pown yang kita buat,
sebenarnya we are the one that make a choice !
kalau kita dipaksa sekalipown,
tapi sebenarnye at the end kita yang buat pilihan itu
for our own 
dan kita dah bersedia dgn apa2 je kemungkinan
sebab kita tau keputusan tu keputusan kita 
dan kita kene bertanggungjawab atas keputusan yang kita buat !
Am I right ???

jom tgk video kat bawah ney..muhasabah diri kejap ye..


video


hurmm next, have u heard about LAW OF ATTRACTION ???
mesti pernah kan ...
so ,
WE ARE WHAT WE THINK !
kalau kita pikir kita xpandai n xcantik,
jadilah kita orang yang xpandai n xcantik complete dgn pesimif thinkingnye..

so HATI2 dgn apa yang kita fikirkan ye 
=D


so,lastly ...


reminding for myself too !
ELAKKAN buat MAKSIAT !
jgn sesekali !
sebab takut2 kita mati dalam dok tg buat maksiat!

pernah terpikir x,
mcm mane keadaan kita kalau Allah tarik nyawa kita time kita dok seronok bersuka ria xingat kat DIA..
mati tue pastikan..
tapi kita xtau bila..jadi BE AWARE !

jadinye dalam apa2 yang kita buat bnyakkanlah berdoa..




“Mintalah kepadaKu, nescaya Aku perkenankan permintaan kamu.”


(Surah al-Mu’min: 60)

mintaklah kat Allah,mesti Allah bgi..
kalau kita sombong xnak mintak kat Allah ,
mcm mane Allah nk bg ape yang kita nak..

another tips--->
bila berdoa,BE SPECIFIC..

kalau kate nk jodoh yang soleh,soleh yang mcm mne??
kalau kate nak husband handsome,handsome yang mcm mne?
ada sesetengah orang kata rendah tu hensem,
ada yang kate tinggi tue hensem,
fhm x maksudnye,
means DALAM DOA tue biarlah DEMAND sikit..
nak DEMAND bnyk pown xpe.!
(*bg contoh pasal kawen je kema ney,xde contoh lain ke??ahaks*)



p/s~that a summary on what I have heard on a talk..and one more thing,nurul syifa ajak try drive dalam utm dulu..bg berani sebab dah lame xdrive..tapi kate dia,xpe asalkan lesen ada.bila tibe masenye mesti blh drive.keyakinan tue penting ! ada hikmat xdpt bwk sekarang..ok2 baik2 !I got it ! kamsahamida !