Tuesday, 24 July 2012

╰☆❀ღ☺ KaMu DaLaM hAtiKu ☺ღ❀☆╮

Saat gembira tertawa,
saat berduka kita sama-sama,
duduk bermuram durja.
kita saling memerlukan,
menghormati satu ikatan,
Itulah......
Erti persahabatan.
Adakalanya terkasar bahasa,
tapi kita saling memaafi,
pahit manis kecapi bersama,
bersatu hadapi segala,
bersamalah teman,
kita hargai,
mahkota suci,
bersamalah teman,
kita harungi,
Istana erti persahabatan....

love
~naziera~


# miss her damn much ! #
 nadz,
jaga diri..
kutip sebanyak boleh ilmu kat sana,
be strong and
keep smiling like that..:)
semoga kamoo berjaya dunia n akhirat...




 ingat lagi x??



haa nmpk x doodle kat depan yang gmbr tv 2?
she did it..
she love to do a doodle or sketch when get bored..
and akan ada jew mcm2 bwh alas meja saya..
~really miss that moment~


sory nad,kad 2 dah bsh sikit..
in my purse,xingat mcm ne blh bsh..=.=
hurmm i got that little ship on the frenship day..kapal je kck tp frenship ktowg besar taO!
masa 2 kapal 2 penuh gula2,
mesti la da abeh kan..
I still got it wlupun mase 2 ktowg tgh ad misunderstanding skit..
he3..
biasa la kan 2 sume..



ney pulak rase2 nye,our last picture together..
akhir thun F3,,
lame kan??
muka pun muka budak2 masing2..
:D



bila CINTA kerana ALLAH S.W.T. , BERPISAH tidak GELISAH , BERTEMU pasti TIDAK JEMU , UKHWAH itu INDAH bila BERTEMU dan BERPISAH hanya kerana ALLAH .


# SAHABAT untuk SELAMANYA . ATASI semua PERBEZAAN . walau JAUH , semoga kita tetap BERSAMA . dalam HATI dan yang penting dalam ISLAM #




Monday, 23 July 2012

✐ ✎ ✐ ✎ SeCEbiS RenuNgaN ✐ ✎✐ ✎

Rasulullah SAW dengan sahabat-sahabatnya Abu Bakar r.a,Umar r.a,Uthman r.a dan Ali r.a bertamu ke rumah Ali r.a....Di rumah Ali r.a,isterinya Fatimah r.a menghidangkan untuk mereka madu yang dihidangkan dalam mangkuk yang cntik,dan ketika madu itu dihidangkan,sehelai rambut terikut pada mangkuk itu.Baginda SAW kemudian meminta semua sahabatnya untuk membuat satu perbandingan terhadap madu,mangkuk dan rambut...

Abu Bakar berkata :
         
  ''Iman itu lebih cantik dari mangkuk yang cantik.Orang yang beriman itu lebih manis dari madu , dan mempertahankan iman lebih susah dari meniti sehelai rambut."

Umar berkata :

"Kerajaan itu lebih cantik dari mangkuk yang cantik , seorang raja itu lebih manis dari madu dan memerintah dengan adil itu lebih susah dari meniti sehelai rambut."

Ali berkata :

"Tamu itu lebih cantik dari mangkuk yang cantik , menjamu tamu itu lebih manis dari madu, dan membuat tamu senag sampai kembali pulang kerumahnya adalah lebih sulit dari meniti sehelai rambut."

Fatimah berkata:

''Seorang wanita itu lebih cantik dari mangkuk yang cantik, wanita yang berpurdah itu lebih manis dari madu,dan mendapatkan seorang wanita yang tak pernah dilihat orang lain selain mahramnya lebih sulit dari meniti sehelai rambut."

Rasulullah SAW berkata :

"Seseorang yang mendapat taufik untuk beramal adalah lebih cantik dari mangkuk yang cantik,beramal dengan amal yang baik itu lebih manis dari madu , dan membuat amal dengan ikhlas adalah lebih sulit dari meniti sehelai rambut."

Malaikat Jibril berkata :

"mnegakkan pilar-pilar agama itu lebih cantik dari mangkuk yang cantik,menyerah diri,harta dan waktu untuk usaha agama lebih manis dari madu,dan mempertahankan usaha agama sampai akhir hayat lebih sukar dari meniti sehelai rambut."

Allah SWT berfirman :

"Syurga-Ku lebih cantik dari mangkuk yang cantik,nikmat syurga-Ku itu lebih manis dari madu, dan jalan menuju syurga itu lebih sulit dari meniti sehelai rambut."


~selit-selit~

"ReMaJa IslAm sEjaTi.....,
Tidak JatUh PanDanGannYa PaDa DosA,
TapI jatUhnYa dOsA aiRmaTanYa..
TiDak teRbuKa KatAnYa daRi DusTa,
tApi terBUkanYa dUsta meLalUi keJuJurAnnYa..
TidAk terTuMPas TanGGungJawAbnYa PaDA kHianAt,
Tapi tUMpasnYa kHiaNat paDa aManaHnYa..
TidaK rEbAH kaKinYa meNghAdapi UjiAn,
Tapi RebAhnY a uJian diPalU COkmaR keSabaRan...
TiDak HilaNG mARuahnYa pAda CiNtA DuniA,
TapI HilaNgnYa CinTa DuNIA DirAmpaS ciNTA paDa penciPtanYA..."



Sunday, 22 July 2012

ஐ≈♫♪♭♪ BiLa HaTi BeRBiCaRa ♫♬♪ ♪ஐ≈


aku diuji lagi..

dan aku menangis lagi..
akukah yang cengeng??
atau sememangnya
hati wanita ini yang mudah terusik??
hati akukah yang tak cukup kuat                                                             
atau
itu hanya luahan rasa yang xmampu lagi dibendung??

ya,

aku cuba bersabar,
mencari kekuatan diri,
aku tak akan sesekali lari,
malah aku cuba untuk semakin dekat kepadaNYa,
kerana aku tahu,
Dia xkan sesekali membiarkan aku keseorangan,

"Maka ingatlah kepada-Ku,Aku pun akan ingat kepadamu"

[ al-baqarah : 152 ]

dan aku juga tahu bahawa aku mampu menghadapinya,
kerana aku amt mempercayai Dia..
''Allah tidak membebani seseorang melainkan sesuai dengan kesanggupannya.''
[ al-baqarah : 286 ]

"Dan janganlah kamu bersikap lemah dan janganlah (pula) kamu bersedih hati padahal kamulah orang-orang yang paling tinggi(darjatnya) jika kamu orang-orang yang beriman."

[Ali-Imran : 139]

aku tertanya-tanya lgi,
kenapa wanita itu mudah sangat menangis...
dalam mencari2,aku tersenyum dengan kata2 ini..

“Dan akhirnya, Kuberikan wanita air mata, agar dapat mencurahkan perasaannya. Inilah yang khusus kepada wanita, agar dapat dia gunakan bila-bila masa pun dia inginkan. Ini bukan kelemahan bagi wanita, kerana sebenarnya air mata ini adalah “air mata kehidupan".

dan ini :)

A little boy asked his mother, "Why are you crying?" "Because I need to" she said. "I don't understand," the boy said. His Mom just hugged him and said, "And you never will."Later the little boy asked his father, "Why does mother seem to cry for no reason?""All women cry for no reason," his dad answered carelessly.

The little boy, still wondering why women cry, finally asked the old wise Shaykh (his Islamic Teacher)."He surely knows the answer", he thought."Ya Shaykh! Why do women cry so easily?"The wise teacher replied,"When Allah made the woman she had to be made so special. He made her shoulders strong enough to carry the weight of the world, yet gentle enough to give comfort. He gave her an inner strength to endure childbirth and the rejection that comes from her children. He gave her a hardness that allows her to keep going whenever everyone else gives up, and take care of her family through sickness and fatigue without complaining. He gave her the sensitivity to love her children under any and all circumstances,even when her child hurts her very badly. He gave her strength to carry her husband through his faults and fashioned her from his rib to protect his heart. He gave her wisdom to know that a good husband never hurts his wife, but sometimes tests her strengths and her resolve to stand beside him unfalteringly.

And lastly, He gave her a tear. This is hers and only hers exclusively to use whenever she needs it. She needs no reason, no explanation,it ’s hers.You see my son, the beauty of a woman is not in the clothes she wears, the beauty of her face, or the way she combs her hair. The beauty of a woman must be seen in her eyes, because that is the doorway to her heart - the place where love resides."The little boy found the answer and never asked the same question again.

#saya suka tgok video ney..its really healing..tengok la tpi sebelum 2 g tutup dulu mulut si perry (skrg dah tukar maher zain la)
kat sebelah tue ye..--------->
bru blh feeling..
mungkin video ney lari sikit dari apa yang sebenarnye tp its help me to forget everything even 4 a while...:) #



video






Abu Hurairah r.a. berkata, Rasulullah S.A.W. telah bersabda : "Apabila telah mati anak Adam itu, maka terhentilah amalnya melainkan tiga macam" :


1. Sedekah yang berjalan terus (Sedekah Amal Jariah)

2. Ilmu yang berguna dan diamalkan.

3. Anak soleh yang mendoakan baik baginya.


~note for myself~
Dalam menghadapi ujian,usah dipinta ''dikecilkan'' ujian tapi pintalah ''dibesarkan'' iman untuk menghadapinya!!
sebab ujian 2 untuk mengukur tahap keimanan hambanya...

Patutkah manusia menyangka bahawa mereka akan dibiarkan dengan hanya berkata: “Kami beriman”, sedang mereka tidak diuji (dengan sesuatu dugaan)?Dan demi sesungguhnya! Kami telah menguji orang-orang yang terdahulu sebelum mereka, maka (dengan ujian yang demikian), nyata apa yang diketahui Allah tentang orang-orang yang benar-benarnya beriman, dan nyata pula apa yang diketahui-Nya akan orang-orang yang berdusta. [al-Ankabut: 2-3]


# saya nak bantu mereka jadi saya akan cuba jadi anak yang solehah..semampunya..:) #





Saturday, 21 July 2012

!~RamAdhaN TiBa lAgI~!♫♬♪ ♩♭♪の☆ →あ£❤。 ◕‿◕。 ✎✟ஐ≈

puasa is coming!
rsenye bru jew lgi kan kte puasa..
tik tok tik tok....
skjp je mase berlalu kan..

ALHAMDULILLAH..

Allah masih bagi nikmat hidup untuk kita untuk kita mnikmati nikmat Ramadhan..
teringat pulak kat arwah Redha Wajdi bin Mohd Nasir...

              #semoga kamoo tenang disana..al-fatihah#
ok lets proceed!
Amboii,bnyk nye perkataan nikmat..
bukan perkataan je tp nikmat Allah yng sebenar 2 yang bnyk nye...


bnyak nikmat Allah bagi sebenarnya sama ada kita sedar ataupun x..

so open our eyes,our heart and minds..

mcm yang Maher Zain ckp 2...

alang2 tue jom sama2 mendalami lirik dye jap JoM!




Open Your Eyes lyrics



Look around yourselves

Can’t you see this wonder

Spreaded infront of you

The clouds floating by

The skies are clear and blue

Planets in the orbits

The moon and the sun

Such perfect harmony
Let’s start question in ourselves
Isn’t this proof enough for us
Or are we so blind
To push it all aside..
No..
We just have to
Open our eyes, our hearts, and minds
If we just look bright to see the signs
We can’t keep hiding from the truth
Let it take us by surprise
Take us in the best way
(Allah..)
Guide us every single day..
(Allah..)
Keep us close to You
Until the end of time..
Look inside yourselves
Such a perfect order
Hiding in yourselves
Running in your veins
What about anger love and pain
And all the things you’re feeling
Can you touch them with your hand?
So are they really there?
Lets start question in ourselves
Isn’t this proof enough for us?
Or are we so blind
To push it all aside..?
No..
We just have to
Open our eyes, our hearts, and minds
If we just look bright to see the signs




We can’t keep hiding from the truth

Let it take us by surprise

Take us in the best way

(Allah..)

Guide us every single day..

(Allah..)

Keep us close to You

Until the end of time..

When a baby’s born

So helpless and weak
And you’re watching him growing..
So why deny
Whats in front of your eyes
The biggest miracle of life..
We just have to
Open our eyes, our hearts, and minds
If we just look quiet we’ll see the signs
We can’t keep hiding from the truth
Let it take us by surprise
Take us in the best way
(Allah..)
Guide us every single day..
(Allah..)
Keep us close to You
Until the end of time..
Open your eyes and hearts and minds
If you just look bright to see the signs
We can’t keep hiding from the truth
Let it take us by surprise
Take us in the best way
(Allah..)
Guide us every single day..
(Allah..)
Keep us close to You
Until the end of time..
Allah..
You created everything
We belong to You
Ya Robb we raise our hands
Forever we thank You..
Alhamdulillah..


back to the topic..
sebenarnya mmg nk update pasal puasa ney..

RAMADHAN ada CERITA dia sendiri dan ia SANGAT INDAH .

lepas terawih semalam idea mencurah2 tp disebabkan gejala M pgi ney la bru nk mengarut2 kat sini...
bukannya malas ap tpi klau da start menghadap ney Its will take time
sedangkan kema xbace lgi panduan daftar UTM n so on...
so,dripada tidur jew pagi2 ney n alang2 tunggu tudung kema yang maybe sampai pagi ney kan..
gpown org tua2 ckp xbaek tidur lepas subuh kan..
hehehehe..
bukan orang tua2 je yng cakap,Nabi kita,Kekasih Allah pown ada cakap kan..

Terdapat hadith Rasulullah SAW yang mana Baginda melarang anaknya Fatimah untuk tidur selepas subuh.  

Rasulullah SAW tidak tidur selepas menunaikan solat subuh kerana Allah memberkati umat ini yang berpagi-pagi, “Ya Allah, berkatilah umatku yang berpagi-pagi.” Untuk itu, para fuqaha’ memakruhkan tidur selepas solat subuh.


Walaupun hakikatnya tiada dalil dan hadis-hadis soheh mengenai larangan tidur selepas subuh, dan yang ada cuma pendapat daripada para ulama mengenai tidur selepas subuh adalah MAKRUH tetapi tiada larangan tidur selepas subuh.



Dinukilkan oleh Imam as-Safarini mengenai kemakruhan tidur selepas solat Subuh dan Asar :“Dimakruhkan tidurmu -wahai mukallaf- selepas solat Subuh, kerana waktu itu adalah WAKTU MENCARI REZEKI dan berusaha (syara’ dan ‘uruf) di sisi orang yang BER-AKAL”.


Ibnul Qayyim pernah berkata, “Pagi hari bagi seseorang itu seperti waktu muda dan akhir harinya seperti waktu tuanya.”

Amalan seseorang di waktu muda berpengaruh terhadap amalannya di waktu tua. Jadi jika seseorang di awal pagi sudah bermalas-malasan dengan sering tidur, maka di petang harinya dia juga akan bermalas-malasan pula.

Sedang Nabi melewati anaknya Fatimah RA yang sedang berbaring pada waktu Subuh, maka Baginda bersabda :
“Wahai anakku, bangunlah dan hadaplah rezeki Tuhanmu, dan janganlah engkau jadi dari kalangan orang yang lalai, sesungguhnya Allah membahagikan rezeki manusia di antara terbit fajar hingga terbit matahari.” (Diriwayatkan al-Baihaqi)




oh yaa!
nk buat luahan hati la sikit pasal terawih semalam..
sedih bila tgk saf xlurus n xrapat..
blh nmpk ruang antara satu sama lain 2..
bukan ap tpi sebab kita tahu n belajar knp kan..lgipown kita akan lebih merasai manisnya ukhuwah sesama berjemaah bila rapat n lurusnya saf..
kalow budak2 blh kita suruh n rapatkan..
kalau baya2 kita pown blh jew pgang tgn n trik dye rapat kan..
tpi klau makcik2 n nenek2 ape cerita..
xkan nk tarik kowt?

(in fact semalam ada je yng kene tarik..huahahah..)

yng fhm 2 xpe la..

dpt yng xnk berganjak..kiri kanan xnk berganjak..
haa sudah!
kan dah tersepit!
solusinya????
ohh mcik2 tolong la..

usaha dah usaha..

cuma dlm hti sgt2 berharap n berdoa imam kat surau 2 esok2 bgi tazkirah pasal lurus n rapatkan saf.. 

aminnnn!!! :)


suasana puasa tahun ney semestinya  la berbeza dgn yng lepas2..

mase kat matrik dulu,

*opss matrik lagi! yela sebab kema sangat2 sygkan dunia matrik 2..sebab I found my self there...miahahah..thanks to ustazah rosma n my beloved frensz..*

sambung balik!

masa kat matrik dlu,
lepas shur jew dah bersiap2 untuk g solat subuh berjemaah kat surau KMPH 2..
lepas subuh pulak besenya kema,nabilah hussin,najirah hulwani,amalina rosji n siti sara abdullah akn sama2 dok dgr tazkirah..pas 2 ktowg akn bce mathurat sama2..soo sweeet...(psstt2,2 k geng2 surau kema?geng2 surau??oh plzz perlu k nama 2??? hahaha whatever.!)

ape yang sweetnye pasal geng ney..??
yang sweet nye ble ad yang diganggu jiwanya or tergoyah2 sekejap,
they will always be there to keep remind each other..
klau ada time2 yang rase kaki nak melencong ke bilik time zohor n asar,
(biasa la time2 pose ney kan pennnaaatt..dpt pulak kelas fulll...)
ktowg akan trik jgk g surau..

solat jemah!solat jemaah!lebih afdhal! :)


YES!
I REALLY MISS THAT MOMENT!
rindu nk bce mathurat sama2..
rindu nk tawaf bazar kmpH sama2(tp satu makanan pown xbeli lgi kan)..
rindu nk terbungkang kat surau sama2 sementara tunggu bbuka..
rindu nk bbuka sama2..
rindu nk terawih sama2...
rindu nk makan bnyk2 ngan Najirah Hulwani Hassan,
rindu nk dgr Nabilah Hussin marah ktowg makan bnyk sangat2..
rindu nk tgk Nurul Amalina Binti Rosji terkejar2...:P 
rindu nk blaja loghat n bahasa ganu pelik2 dri siti sara bt abdullah..

bnyak nye rindu..

so untuk my beloved sume,


!The RACE has begun ! Ramadan has come !

Rewards & acceptance of du'as on SALE !!!

A Great event in the HEAVENS .

The gates of JANNAH are opened and it is adorned for all those who seek it !!!!!!



So lets RACE to gain a seat in Jannah with the ones we love of the Prophets , Siddiqeen , martyrs and the righteous people !!!



# May ALLAH accept & bless us to attain admission in His Jannah . ♥ 



SO,
apa azam Ramadhan kali ney??
as usual,
mestilah sume nk khatam al-Quran kan..
nak dpt full 2 confirm la xdpt..
malu??
itukan fitrah..
haiyaa..

hurmm tgah2 jenguk2 fb semalam terjumpa pulak post ney...



hehe3..mcm mane??
dah ready??
its really help kan..
kebiasaannya,orang akn bce satu juzuk untuk sehari..
sama je dgn yang atas 2 sebenarnya..
sebab satu juzuk around 20 pages jugak..

jadinya,
BEST OF LUCK!
SEMOGA HIDUP SENTIASA DIBERKATI-NYA!

p/s~I'm starting buat list apa yang perlu dibuat n dibawa untuk UTM..

yang pasal ney,akan datang ye..:)






Tuesday, 17 July 2012

~~ChoColaTeS,CanDy,Ice-cReam aNd KidS~~{。^◕‿◕^。} (◕^^◕) ✖✗✘♒

asslm...pelik x bce tjuk post 2..ok..coklat,candy n ice-cream 2 nmpk la connection nye but kids???


ha,meh kema cter meh...
 I Love All Of Them Very3 much <3


coklat yang mcm mane 2?? he3..sume jenis coklat kowt tp yng pling2 suka mestila dark coklat..but my bestie,Nadzirah kamarolzaman hate it..
mesti dye akn ckp
"eeii xsedaaap!!"
hahaha but its ok :)






wahhhh,sedapppnye..one thing about me,ble g je mane2 yng ada coklat,I just want them!no matter what! 
hehehehe..:)

klow keluar dgn Fatihah Zahiraf,Nabillah Hussin,Siti Sara Abdullah,Najirah Hulwani,Amalina Rosji (mmg bese kuar ngn dyeowg pown),stiap kali nmpak kedai coklat,xpown ble bau je aroma coklat 2,awal2 lagi dyeowg akn tarik kema g jauh2..why??sbab kema akan beli sume coklat yng kema nak..sampykan Sara penah ckp,
"kak ma ney mmg kene kawen dgn tauke coklat la"..
he3.
.thats me...:)

klaw candy pulak,I suka yang besar 2...gler2 sweet..like this..





hurmmm anytime I feel sad or really happy,I reallt want all these sweety..candy,chocolates n ice-cream...they will make me feel better I guess..
read this----------



xcye k??
just give a try ok..:)

the last  but not least,kids?? why kids?? maybe sesetengah org akan ckp
"eeii xsuka la bdk2..ngade2,cengeng,sikit2 mngis,rimas la jga bdk"
  
but to me..
I do love kids sebab dyeowg comey and sweet just like my choco n candy..<3


p/s~I will find kids when i'm not in a good mood and watch them play n talk..
(wlopun kdg2 dyeowg ckp yng ngarut2 jew but its fun....they r just adorable..:)
meh kema kenalkan bberape org buah hati kema meh..



               





this is my smilling prince,azharuddin..he just love to smile..and I'm falling for his smile..hahaha..:)


ney pulak,mohd firas daniel..geram ble dgr dye bckp n geram pipi dye..:P


ney la bdk2 pling nakal sekali..adooh klow dan dyeowg main bola atas umh tok,tungu je la org tua 2 jerit 
"sudah2!runtuhla rumah tok ney sat g!"
..he3..
umah kt kg kan umh papan jew..abeh sume bergegar...

p/s~miss them sooooooo much..
xsabar nk jumpe si comey2 ney..
jumpe rye 9t ye syg2 sume..
lots of love
~kak nur~