Thursday, 22 June 2017

Trip ke Hong Kong 2D1N

Assalamualaikum semua.

So, we have been in Hong Kong(HK) last weekend. Sebenarnya trip ke HK ni tak plan beriya pun dan kami tak rasa excited mana pun. Cuma nak penuhi syarat visa yang dah sampai maksimum day stay 30 hari tu. Lagipun kami pergi cuma 2 hari 1 malam. Naik flight pagi sabtu ke HK dan balik chengdu ahad malam. Jadinya, dapat imagine tak betapa penat dan terkejar-kejarnya kami. So, the main purpose trip to HK is to shop a lot, Ngong Ping 360 Cable Car and Ocean Park. Tapi trip ni rasa macam kurang best sikit sebab sepanjang 2 hari tu hujan sangat2 lebat dan berpanjangan. Baju bawa cukup-cukup untuk 2 hari tapi bila setiap kali keluar hotel terpaksa redah hujan, memang lencun walaupun berpayung dan ber  'rain coat'. Pesanan kepada pembaca sekalian, tolong check ramalan kaji cuaca ye kalau nak trip korang puas hati dan selesaπŸ˜‰.
So, I will share our itenary ok. Kebanyakannya kami refer itenari dari kak mira ke HK. Kami cedok-cefok.mmana yang kami nak pergi. And it is really helpful. Sesiapa yang nak itenary kak mira tu boleh komen dan tinggalkan email address ye.

DAY 1 (17/6/2017)


5.00 pagi


Bertolak dari hotel ke airport.Boarding and depart to HK at 7.30 am.

10.30 pagi

Landed at HK International airport.
Terus ke Arrival Hall A untuk keluarkan cash, beli simcard/modem Internet, beli tiket untuk Ngong Ping 360 Cable Car dan sewa Octopus Card. Semua ni ada bila keluar Arrival Hall A.

1. HSBC ATM MACHINE
*Keluar Arrival Hall A, belok kanan. Money changer pun ada dekat-dekat situ. Tapi kami keluarkan cash sebelum keluar Arrival Hall A sebab nampak ATM tak ramai orang. Bila dah lalu kastam dan security, belah kanan sebelum Arrival Hall A ada ATM HSBC BANK.

2. POCKET WIFI

Mula-mula kami plan nak beli sim card tapi sebab ternampak kaunter pocket wifi  Vision Data ni, kami setuju untuk ambik. Kami ambik Optus 4g wifi ni sebab tak perlu bayar deposit. Kaunter Optus 4g pocket wifi betul depan Arrival Hall A, belah kiri.



Ada jugak pocket wifi lain yang harga sama 50HKD/day minimum 3day tapi kami tak ambik sebab deposit mahal 1000HKD😱. Bg kami Optus 4g wifi ni sangat2 ok sebab unlimited dan siap dapat charger and casing. Worth for 2 days.Plus bateri dia tahan lama. Nak pakai setakat 2 hari on 24 jam.pun tak habis2 lagi bateri modem ni.Lagipun memang kami expect nak pakai wifi sampai muntah sebab dah sebulan tak dapat access media sosial kan.haahahhahha.



So sesiapa yaang stay di HK lama contohnya sampai seminggu, mungkin tak berbaloi dan mahal untuk guna modem wifi ni. So boleh beli beli simcard internet di kedai 1010. Kedai 1010 ada di belah kanan Arrival Hall A.

3. TIKET NGONG PING 360 CABLE CAR

Nak murah, beli dekat kaunter China Travel Services. Kaunter CTS betul-betul depan Arrival Hall A tapi kawasan kaunter belah kiri. Nak beli tiket-tiket lain pun boleh, Disneyland etc. Kami ambik crystal cabin 510HKD untuk 2 org. Mahal sikit dari cabin biasa tapi tak pelah dari kene beratur panjang dan tunggu lama-lama.πŸ˜›

*CTS kaunter kedua dari depan

4. OCTOPUS CARD

Nak beli Octopus Card, lepass keluar Arrival Hall A, belok kanan. Nanti nampak kaunter tiket untuk Airport Express. Sewa Octopus Card kat kaunter tu.

Kene bayar 150HKD  untuk setiap kad. Dalam kad ada 100HKD, 50HKD untuk deposit dan 9HKD akan ditolak masa pulangkan kad untuk harga sewa.


Octopus Card ni kalau kat Malaysia macam 'touchNgo' la. So, nak naik public transport mana2 pun guna Octopus card. Kat dalam Ocean Park pun boleh guna Octopus Card untuk beli makanan dekat stall yang ada kat dalam tu. Naak reload, boleh reload dekat mana-mana MTR station dan kedai serbaneka.

Kami naik MTR sepanjang fuaa hari ni. Dari airport nak ke MTR Station Central pun naik Airport Express nk kejar masa sebab sepatutnya ikut iyenari asal pukul 11.30 dh check in Hotel. Naik Airport Express 24 minit je nak ke MTR Central. Nak.naik Airport Express, station dia betul2 belakang kaunter sewa Octopus Card tadi. Jangan lupa ambik MTR system ni  dekat kaunter sewa Octopus Card tadi untuk mudahkan hidup ye.



12.30 tgh hari

Bertolak ke Yesinn Hotel di Yau Ma Tei untuk check in.
(MTR Central > MTR Yau Ma Tei).

Yesinn Hotel ni ada 3 nama. Hi Inn, Yesinn and Wing Sing Hotel. So jgn confius ye.


Personally, kami tak suggest kan hotel ni. Memang hotel ni dekat dgn MTR Yau Ma Tei dalam 5 minit jalan kaki dan money changer ada depan hotel je tapi bilik dia terlalu kecil walaupun kami ambik deluxe room. Biasanya deluxe room dapat katil queen kan, tapi rasanyaa ni katil super single bukan queen. Nak tidur berdua mmg kejang la satu bdn sebab pergerakan limited and kene tidur macam patung kaku.πŸ˜‚. So dpt katil super single dengar rate per night, kira mahal la.



Kami sampai awal dalam pukul 1 ptg. Check in pukul 2 ptg. So we need to wait another 1 hour for check in. Sementara tunggu, perut dh lapar sebab dah tgh hari dan terpaksaa redah hujan tadi, so kami pergi makan.

Sementara tunggu nak check in bilik. Nearest restoren halal is restoran indian pakistan 15-20 minutes walk. Boleh refer pada maps yang ada dekat lobby yesinn hotel ok.


Craving satiesfied. Definately sedap rasa mcm Malaysian food sampaikan aku lupa dah yang sekarang ni masih di China.πŸ˜…

2.30 ptg

Check in bilik dan solat. Ikutkan plan after check in dan solat terus gerak ke Ngong Ping Cable Car tapi disebabkan hujan terlampau lebat dan kami pun penat , so rest dulu. Tapinya kmi bukan setakat rest tapi tertidur siap. So postpone cable cat kpd pagi esok. Lagipun takut hujan lebat ni tak lepas naik pun cable car tu sebab angin pun kuat. Jadinya, sempat la keringkan pakaian dan kasut yang lencun tu .


5.30 ptg

Menuju ke Mongkok for SHOPPING , YEAY!!! Yeay la sgt. Masa nak pergi ni, tak ada feeling apa2 sgt pun. Just, 'jom la tgk apa yang ada'. HHahhaaha.
(MTR Yau Ma Tei > MTR Mongkok)


Kami pergi Argyle Street Centre ( pakaian dan eksesori). Dia mcm Jalan Tar la lebih kurang. Kami dah siap2 bawak beg deuter kosong sebab mmg nk shopping and hari hujan tak nak brg2 basah nanti.


Seriously, I lovee this place!!!! A lot !!!. Mula3 mcm tak heran tapi bila tgk dan convert harga, my jaw drops😱. Bapak murahhhhhhh. And tak puas pusing2 tgk barang dalam masa 2 jam. Ok nanti kita buat next trip ke HK dan dtg sini lagi ye bang😝.


Sempat shopping untuk family je. Untuk diri sendiri tak sempat sebab nk ke Chungkin Mansion pulak makan nasi lemak Syed Bukhara sebab dah craving sgt nasi lemak ni. Semua ni lebih kurang dlm 700 HKD = lebih kurang RM 350 la kot. Murah gilar la wehh sebab seluar jeans kain bukan cikai punya 3 helai tu + semua bju2 lagi. . Walaupun dh dpt hrga murah , jgn lupa bargain ok. Klu korang xmalu nk bargain, confirmmmmm dpt murah. Ni hargaa lepas bargain ye.😜

In plan, nk ke Sneaker Street tapi memandangkan dh pukul 8 mlm dan hujan tak berhenti2 trun lebatnya, kami cancel ke Sneaker Street. Tak best la nk.g shopping kasut tapi kaki semua basah. Lagipun sebelum ke china baru je beli sport shoes sorang satu .😊

8.00 malam

Dinner at Chungkin Mansions.
 (MTR Mongkok > MTR Tsim Sha Tsui @ MTR EAST Tsim Sha Tsui-lagi dekat dgn chungkin mansions)


Bila sampai je depan ni, ramai yang pegang flyers restoren depa dan bg salam. Andd tanya kita 'muslim/ halal restoran?'. So terpulang lla nk pilih mkn restoran mana. Dalam Chungkin Mansions ni banyak kedai2 halal contohnya chinese muslim, indian, indian muslim dll. Kami pun terkena tapi careful jgn sampai tertipu. Apa yang kami hadapi, ada sorang ni mention halal restoran. Kami pun tya' Syed Bukhara?'. And dia terus yes dan bawak kami masuk kedai dia. Bila tgk tokey kedainya perempuan chinese, kami dh ragu2. Then kami mintak tgk menu cari nasi lemak tapi tak ada. Bila tya lagi ' this is Syed Bukhara?', dia jwb ' same branch '. Ikutkan penat ,aku nak je mkn kat situ malas cri lain. Tapi my husband resist nak nasi lemak dan roti canai syed bukhara jugak. Bila tgk nama kedai kkat menu namam kedai chinese, trus kami keluar tak llayan dh org tadi walaupun dia duk push suruh try berianiπŸ˜‚. Jalan sikit legga sebab trus nampak restoran Syed Bukhara. Siap tanda halal jakim Malaysia ok.


Roti canai, kari ikan paling terbaik πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘. Nasi lemak pun sedap tapi sambal diaa lain sikit bukan sambal tumis melayu.Jadi la sebab sedap jugak.



*Siap bungkus untuk esok pagi. Mee goreng dia sedap. Tapi nasi goreng kami xleh telan sgt sebab rasaa mcm nasi minyak kosong.

10.30 mlm 

Balik hotel dan rehat.
( MTR East Tsim Sha Tsui > MTR Yau Ma Tei).
 Cancel plan nak ke  temple street market dekat2 hotel sebab hujan lebat sangat.


DAY 2 (18/6/2017)

7.00 pagi

Breakfast makanan tapau semalam dan berkemas untuk check out.


8.00 pagi

Check out dan bergerak ke Ngong Ping 360 Cable Car.
(MTR Yau Ma Tei > MTR Central )
(MTR Central > MTR Tung Chung)


Dekat MTR Central kami singgah beli cabin luggage sebab husband aku dh mcm mayat hidup kena bawak beg berat2. Berat sebab pakaian2 shopping semlm dan baju basah. Ok la sebb mmg nk beli luggage pun sebab murah berbanding Malaysia. Bukan murah setakat RM 50 ye tapi lebih .😁.

Then, husband aku tersssangkut pulak.dekkat Giordano. Ada sales Father's Day pulak tu. HHaHahhhaha. Patutnya target pukul 9 dh smpai Ngong Ping tapi sebab banyak singgah, ter drag masa sikit. It's ok. Memang dtg HK nk shopping puas2 kan. πŸ˜‰.


10.00 pagi

Tiba di Ngong Ping 360 Cable Car.Ambik ticket crystal cabin sebab niat nk kacau org gayat tu tapi mcm dia dh bjaya overcome jee. Hahaaa. I think cable car ni worth dari cable2 car yang ada kat malaysia. Tapi siapa2 yang nak naik, please check weather forecast ye. Sebab time kami naik, smpai separuh jln, dh hujan. selama kat HK, apa yang kami perasan, bila hujan, hujannya lebat dan berpanjangan. So klu naik time hujan lebat, xnmpk apa2 kat bwh.



*Sapa nak try hiking pun boleh 





11.20 pagi

Lunch at Ebeeneezer's Kebab & Pizzaria. Kami ambik hot & spicy pizza. Tapi tak pedas pun sebenarnya πŸ˜…



Lepas makan, naik cable car trus turun. Next is Ocean Park.

1.30 ptg

Sampai di Ocean Park. Kami sampai2 je dh start hujan. 😣
(MTR Tung Chung > MTR Central)
(MTR Central > MTR Admiralty)
(MTR Admiralty > MTR Ocean Park)



So locker dan tempat letak brg2 kat sini agak mahal. Untuk rental luggage shj dh 100HKD, rental untuk locker 100HKD dan deposit locker 100 HKD. So total habis kat sini dlm 200HKD. 😨. So kalau boleh plan pergi Ocean Park tak bawak bnyk2 brg lagi bagus.. Jgn lupa ambik map Ocean Park sebab seriously Ocean Park ni lagi besar Sunway Lagoon. So mmg patut la tiket masuk mahal. Tiket kami beli online lagi murah dari beli walk in.

2.20 ptg

Masuk 'The Grand Aquarium'. Which iss my fav place di antara semua. Subhanallah, MasyaAllah . No words can describe thee wow. Allahu ;)πŸ πŸŸπŸ™πŸ¬πŸ³πŸ‹πŸ‘










Sebenarnya banyak lagi yang boleh buatkan kita jaw drop tapi tak.la.kaami ambik gmbar semua sebab ada tmpat2 yang gelap tak sesuai kalau ambik gambar guna phone je tanpa flash.

3.10 ptg

Masuk Polar Adventure tgk penguin 🐧🐧🐧. Nak ke area Polar Adventure, taman tema, Amazon thrill dll kene naik express train.




Selain tgk penguin, di Polar Adventure banyak gamee yang gila2. And aku mmg frust sebab tak dpt naik😭. Tapi kalau naik , risau terberanak pulak.

video

3.30 ptg 

Masuk "Amazon Thrill" tgk burung2 dll. 




Masa ni serius dh penat gila2 berjln. Rasa mcm nk pecah tumit kaki. Walaupun kami mmg pakai kasut, tapi kasut yang basah tu make it worst. Last2 pakai selipar je. Masa ni dh tak pikir apa kata org. Sampai airport punn kami masih berselipar. Ada la yang memandang pelik sebab laki bini pakai selipar ala2 jepun tu tapi tak heran sebab kaki dah tak tahan sakit. πŸ˜‚.Tapi sempat lagi singgah shopping coklat sebab tiba2 aku craving dark coklat. Ni beli masa dah nk boarding kat restricted area. Murah wehhh. Ok blik nnti nk borong lagi.



Saturday, 17 June 2017

Trip ke CHENGDU : Part 2(Hotel dan muslim restoran)

🎈Ascotts Raffles Hotel VS Shangri-La Hotel🎈

Ascott Raffles Hotel Chengdu, China

Pros :

1. Bilik selesa of coz sebb 3/4 *πŸ™Š
2. ✅ swimming pool 🏊
3. ✅ Gym
4. Muslim restaurant yang paling dekat kene jalan 15 -20 minit.
5.Wifi include VPN

Cons :

1. Staff hotel mostly cannot speak and read in English. Which is sgt2 susah untuk tanya apa2 soalan and so on.

2. No muslim meal. So breakfast buffet tu pandai2 tengok dan hati2 jgn tersalah ambik. Nak ambik udon ke spageti kee make sure tak ada daging ye. Disebabkn xboleh order mknn ke bilik sebab tak ada muslim meal, so kami pun seludup la roti2 dan buah sebagai bekalan lunch dan dinner.

3. No shuttle to office. So basically seminggu ni, my husband need to walk around 2km ++ to get the shuttle to Intel.

Shangri-La Hotel

Pros:
1. Most staff can understand and speak english. Dan mereka sangat2 helpful dari semua bab.

2.Bilik selesa of coz sebb 5 *πŸ™Š

3.✅ swimming pool 🏊 lagi besar macam tempat geum jan di practice renang tu.

4. ✅ Gym

5. Muslim restoran terdekat 10 minit jalan kaki.

6. Transport to office.

Cons:

1.Plug limited.

2.Wifi tak include VPN.

Sunday, 11 June 2017

Trip ke CHENGDU : Part 1 (Sichuan Museum, Huanhuaxi Park, Du Fu Thatched Cottage)

Assalamualaikum and Hi !

So, the first trip to the attraction places in Chengdu is Sichuan Museum, Huanhuaxi Park, Du Fu Thatched Cottage. Kami pilih ketiga-tiga tempat ni untuk pergi dalam satu masa sebab semuanya dekat-dekat. Basically tempat-tempat yang kami pilih berdasarkan attraction maps yang ada dalam setiap bilik hotel.




Kami keluar dalam pukul 11 pagi dan balik hotel semula dalam pukul 3 petang. So total jam berjalan tiga-tiga tempat ni dalam 4 jam je termasuk makan.

Budget trip Part 2 ( for two person ) : 

1) Teksi ke Sichuan Muzeum = 30 Y
2) Sichuan Muzeum = FREE
3) Lunch di restoran halal = 37 Y
4) Shuttle di Huanhuaxi Park : 32 Y
( 8Y/trip/person .kami naik 2 trip. Trip 1 tengok park and then baru decide nak ke Du Fu Thatched Cottage.. kalau nak jimat, masa jalan-jalan tengok park tu, turun je terus di Du Fu Thatched Cottage.)
5) Teksi balik ke hotel = 22 Y
6) Snack + ice cream for sugar rush . hahaha = 31 Y

TOTAL = 152 Y 
* basically, memang kami letak bajet dalam 150 Yuan untuk trip ni. So , ok la. Untuk yang nak cut cost, boleh ambik shuttle bus instead of ambik teksi dan snacking tu beli dekat mart bawak bekal ok?



SICHUAN MUSEUM

The Sichuan Museum was founded in March 1941. In 1952, its name was changed from West Sichuan Museum to Sichuan Museum. It is an important landmark displaying the Suchuan Province's collection of cultural relics.





* teksi berhentikan kami di pintu masuk ni. Tapi tak boleh masuk ikut sini pun. Pintu masuk ni khas untuk group visit je. So jalan terus then belok kanan. Nanti jumpa tangga di sebelah kiri, naik tangga terus jumpa pintu masuk utama.

* pintu masuk utama Sichuan Museum

Dalam Sichuan Museum ni ada 3 level dan ada lebih kurang 8 atau 9 gallery diantaranya Gallery of Ceramics, Gallery of Bronze Ware in Sichuan Province, Art of Calligraphy and Painting dan lain-lain. Yang lain-lain dah lupa nak selfie sebab syok sangat tengok benda-benda pelik.huhuhu




*manusia @ patung?






So conclusion, berbaloi la pergi museum ni. Best walaupun kami bukanlah peminat sejarah dan brg2 antik tapi mostly we are impressed.

Ohh lupa pulak.

1.Masa nak masuk museum ni, kene check beg macam kat airport tu. 
2.Boleh ambik gambar but no flash.
3. Don't worry kat sini banayak tempat rehat dan kerusi-kerusi yang boleh duduk kalau penat. Restroom pun ada.

* rest lepas habis round 1 floor and 4 gallery

4. Boleh sewa stroller, payung dan kerusi roda.




5.Kedai cenderamata. Each floor pun ada jugak kedai-kedai jual cenderaamata ye.

 

*Ok dah jom ke next destination .

Masa kami keluar dari muzium ni dah tengah hari. perut pun lapar. Sambil berjalan nak ke Huanhuaxi Park, ternampak satu kedai makan halal. Harga pun murah dan sedap. 
Ok,bila keluar je muzium tadi,, jalan trus keluar pintu pagar besar muzium. Then, belok kiri. Jalan sikit, nanti nampak kedai makan ni di seberang jalan. Senang nak nampak sebab tulisan jawi halal dia besar. 


*37 Yuan



*nak order, tunjuk je gambar. Senang. Gambar besar means portion pun besar. Take note ye


HUANHUAXI PARK

Huanhuaxi Park ni betul-betul sebelah Sichuan Museum tadi. So lepas makan, kena lintas jalan semula ye. And jalan je terus sampai jumpa  Huanhuaxi Park. Tak jauh pun. Kat Huanhuaxi Park ni, ramai yang jalan kaki walaupun Park ni besar gila2. Yes, besar. So kami ambik shuttle sebab ibu mengandung kan. Rasanya kalau tak bawak perut ni boleh lagi redah jalan kaki. Dalam Huanhuaxi Park ni ada taman permainan, tempat camping, canteen, tempat memancing, Du Fu Thatched Cottage dll. Makanan halal pun ada jugak tapi cuma kebab la. Ada di gate pintu masa dan depan Du Fu Thatched Cottage kalau tak silap. Kat sini tak ada gambar pun sebab sibuk tgk Park and shuttle bergerak bergegar gambar kalau nak ambik pun.


DU FU THATCHED COTTAGE

Du Fu Thatched Cottage located in west downtown, is the former residence of Du Fu (A.D.712-770 ), a great Tang poet appraised as the "poetic saint" by later generation.


Nak masuk Du Fu Thatched Cottage ni, kena bei tiket ye. Tiket boleh beli di kaunter kiri kanan sebelum pintu masuk. Kami tak masuk sebab rasa agak mahal ( 60 Yuan /person) dan tak tertarik dengan apa yang ada kat dalam. =.=



*kaunter tiket


Di Chengdu bulan June ni musim summer. tapi cuaca tak la panas mana pun sebab panasnya still angin sejuk kuat. Tapi berdebu. Disarankan pakai mask. Kami tak pakai, so rasa macam kesihatan down jugak la. Trus sakit kepala dan berair hidung. Nak dapatkan teksi sangat senang sebab banyak je teksi yang lalu depan Du Fu Thatched Cottage ni.


DONE ! JOM BALIK HOTEL DAN REHAT.
InsyaAllah next week kita ke Hong Kong pulak ye. Stay tune!