Thursday, 22 June 2017

Trip ke Hong Kong 2D1N

Assalamualaikum semua.

So, we have been in Hong Kong(HK) last weekend. Sebenarnya trip ke HK ni tak plan beriya pun dan kami tak rasa excited mana pun. Cuma nak penuhi syarat visa yang dah sampai maksimum day stay 30 hari tu. Lagipun kami pergi cuma 2 hari 1 malam. Naik flight pagi sabtu ke HK dan balik chengdu ahad malam. Jadinya, dapat imagine tak betapa penat dan terkejar-kejarnya kami. So, the main purpose trip to HK is to shop a lot, Ngong Ping 360 Cable Car and Ocean Park. Tapi trip ni rasa macam kurang best sikit sebab sepanjang 2 hari tu hujan sangat2 lebat dan berpanjangan. Baju bawa cukup-cukup untuk 2 hari tapi bila setiap kali keluar hotel terpaksa redah hujan, memang lencun walaupun berpayung dan ber  'rain coat'. Pesanan kepada pembaca sekalian, tolong check ramalan kaji cuaca ye kalau nak trip korang puas hati dan selesaπŸ˜‰.
So, I will share our itenary ok. Kebanyakannya kami refer itenari dari kak mira ke HK. Kami cedok-cefok.mmana yang kami nak pergi. And it is really helpful. Sesiapa yang nak itenary kak mira tu boleh komen dan tinggalkan email address ye.

DAY 1 (17/6/2017)


5.00 pagi


Bertolak dari hotel ke airport.Boarding and depart to HK at 7.30 am.

10.30 pagi

Landed at HK International airport.
Terus ke Arrival Hall A untuk keluarkan cash, beli simcard/modem Internet, beli tiket untuk Ngong Ping 360 Cable Car dan sewa Octopus Card. Semua ni ada bila keluar Arrival Hall A.

1. HSBC ATM MACHINE
*Keluar Arrival Hall A, belok kanan. Money changer pun ada dekat-dekat situ. Tapi kami keluarkan cash sebelum keluar Arrival Hall A sebab nampak ATM tak ramai orang. Bila dah lalu kastam dan security, belah kanan sebelum Arrival Hall A ada ATM HSBC BANK.

2. POCKET WIFI

Mula-mula kami plan nak beli sim card tapi sebab ternampak kaunter pocket wifi  Vision Data ni, kami setuju untuk ambik. Kami ambik Optus 4g wifi ni sebab tak perlu bayar deposit. Kaunter Optus 4g pocket wifi betul depan Arrival Hall A, belah kiri.



Ada jugak pocket wifi lain yang harga sama 50HKD/day minimum 3day tapi kami tak ambik sebab deposit mahal 1000HKD😱. Bg kami Optus 4g wifi ni sangat2 ok sebab unlimited dan siap dapat charger and casing. Worth for 2 days.Plus bateri dia tahan lama. Nak pakai setakat 2 hari on 24 jam.pun tak habis2 lagi bateri modem ni.Lagipun memang kami expect nak pakai wifi sampai muntah sebab dah sebulan tak dapat access media sosial kan.haahahhahha.



So sesiapa yaang stay di HK lama contohnya sampai seminggu, mungkin tak berbaloi dan mahal untuk guna modem wifi ni. So boleh beli beli simcard internet di kedai 1010. Kedai 1010 ada di belah kanan Arrival Hall A.

3. TIKET NGONG PING 360 CABLE CAR

Nak murah, beli dekat kaunter China Travel Services. Kaunter CTS betul-betul depan Arrival Hall A tapi kawasan kaunter belah kiri. Nak beli tiket-tiket lain pun boleh, Disneyland etc. Kami ambik crystal cabin 510HKD untuk 2 org. Mahal sikit dari cabin biasa tapi tak pelah dari kene beratur panjang dan tunggu lama-lama.πŸ˜›

*CTS kaunter kedua dari depan

4. OCTOPUS CARD

Nak beli Octopus Card, lepass keluar Arrival Hall A, belok kanan. Nanti nampak kaunter tiket untuk Airport Express. Sewa Octopus Card kat kaunter tu.

Kene bayar 150HKD  untuk setiap kad. Dalam kad ada 100HKD, 50HKD untuk deposit dan 9HKD akan ditolak masa pulangkan kad untuk harga sewa.


Octopus Card ni kalau kat Malaysia macam 'touchNgo' la. So, nak naik public transport mana2 pun guna Octopus card. Kat dalam Ocean Park pun boleh guna Octopus Card untuk beli makanan dekat stall yang ada kat dalam tu. Naak reload, boleh reload dekat mana-mana MTR station dan kedai serbaneka.

Kami naik MTR sepanjang fuaa hari ni. Dari airport nak ke MTR Station Central pun naik Airport Express nk kejar masa sebab sepatutnya ikut iyenari asal pukul 11.30 dh check in Hotel. Naik Airport Express 24 minit je nak ke MTR Central. Nak.naik Airport Express, station dia betul2 belakang kaunter sewa Octopus Card tadi. Jangan lupa ambik MTR system ni  dekat kaunter sewa Octopus Card tadi untuk mudahkan hidup ye.



12.30 tgh hari

Bertolak ke Yesinn Hotel di Yau Ma Tei untuk check in.
(MTR Central > MTR Yau Ma Tei).

Yesinn Hotel ni ada 3 nama. Hi Inn, Yesinn and Wing Sing Hotel. So jgn confius ye.


Personally, kami tak suggest kan hotel ni. Memang hotel ni dekat dgn MTR Yau Ma Tei dalam 5 minit jalan kaki dan money changer ada depan hotel je tapi bilik dia terlalu kecil walaupun kami ambik deluxe room. Biasanya deluxe room dapat katil queen kan, tapi rasanyaa ni katil super single bukan queen. Nak tidur berdua mmg kejang la satu bdn sebab pergerakan limited and kene tidur macam patung kaku.πŸ˜‚. So dpt katil super single dengar rate per night, kira mahal la.



Kami sampai awal dalam pukul 1 ptg. Check in pukul 2 ptg. So we need to wait another 1 hour for check in. Sementara tunggu, perut dh lapar sebab dah tgh hari dan terpaksaa redah hujan tadi, so kami pergi makan.

Sementara tunggu nak check in bilik. Nearest restoren halal is restoran indian pakistan 15-20 minutes walk. Boleh refer pada maps yang ada dekat lobby yesinn hotel ok.


Craving satiesfied. Definately sedap rasa mcm Malaysian food sampaikan aku lupa dah yang sekarang ni masih di China.πŸ˜…

2.30 ptg

Check in bilik dan solat. Ikutkan plan after check in dan solat terus gerak ke Ngong Ping Cable Car tapi disebabkan hujan terlampau lebat dan kami pun penat , so rest dulu. Tapinya kmi bukan setakat rest tapi tertidur siap. So postpone cable cat kpd pagi esok. Lagipun takut hujan lebat ni tak lepas naik pun cable car tu sebab angin pun kuat. Jadinya, sempat la keringkan pakaian dan kasut yang lencun tu .


5.30 ptg

Menuju ke Mongkok for SHOPPING , YEAY!!! Yeay la sgt. Masa nak pergi ni, tak ada feeling apa2 sgt pun. Just, 'jom la tgk apa yang ada'. HHahhaaha.
(MTR Yau Ma Tei > MTR Mongkok)


Kami pergi Argyle Street Centre ( pakaian dan eksesori). Dia mcm Jalan Tar la lebih kurang. Kami dah siap2 bawak beg deuter kosong sebab mmg nk shopping and hari hujan tak nak brg2 basah nanti.


Seriously, I lovee this place!!!! A lot !!!. Mula3 mcm tak heran tapi bila tgk dan convert harga, my jaw drops😱. Bapak murahhhhhhh. And tak puas pusing2 tgk barang dalam masa 2 jam. Ok nanti kita buat next trip ke HK dan dtg sini lagi ye bang😝.


Sempat shopping untuk family je. Untuk diri sendiri tak sempat sebab nk ke Chungkin Mansion pulak makan nasi lemak Syed Bukhara sebab dah craving sgt nasi lemak ni. Semua ni lebih kurang dlm 700 HKD = lebih kurang RM 350 la kot. Murah gilar la wehh sebab seluar jeans kain bukan cikai punya 3 helai tu + semua bju2 lagi. . Walaupun dh dpt hrga murah , jgn lupa bargain ok. Klu korang xmalu nk bargain, confirmmmmm dpt murah. Ni hargaa lepas bargain ye.😜

In plan, nk ke Sneaker Street tapi memandangkan dh pukul 8 mlm dan hujan tak berhenti2 trun lebatnya, kami cancel ke Sneaker Street. Tak best la nk.g shopping kasut tapi kaki semua basah. Lagipun sebelum ke china baru je beli sport shoes sorang satu .😊

8.00 malam

Dinner at Chungkin Mansions.
 (MTR Mongkok > MTR Tsim Sha Tsui @ MTR EAST Tsim Sha Tsui-lagi dekat dgn chungkin mansions)


Bila sampai je depan ni, ramai yang pegang flyers restoren depa dan bg salam. Andd tanya kita 'muslim/ halal restoran?'. So terpulang lla nk pilih mkn restoran mana. Dalam Chungkin Mansions ni banyak kedai2 halal contohnya chinese muslim, indian, indian muslim dll. Kami pun terkena tapi careful jgn sampai tertipu. Apa yang kami hadapi, ada sorang ni mention halal restoran. Kami pun tya' Syed Bukhara?'. And dia terus yes dan bawak kami masuk kedai dia. Bila tgk tokey kedainya perempuan chinese, kami dh ragu2. Then kami mintak tgk menu cari nasi lemak tapi tak ada. Bila tya lagi ' this is Syed Bukhara?', dia jwb ' same branch '. Ikutkan penat ,aku nak je mkn kat situ malas cri lain. Tapi my husband resist nak nasi lemak dan roti canai syed bukhara jugak. Bila tgk nama kedai kkat menu namam kedai chinese, trus kami keluar tak llayan dh org tadi walaupun dia duk push suruh try berianiπŸ˜‚. Jalan sikit legga sebab trus nampak restoran Syed Bukhara. Siap tanda halal jakim Malaysia ok.


Roti canai, kari ikan paling terbaik πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘. Nasi lemak pun sedap tapi sambal diaa lain sikit bukan sambal tumis melayu.Jadi la sebab sedap jugak.



*Siap bungkus untuk esok pagi. Mee goreng dia sedap. Tapi nasi goreng kami xleh telan sgt sebab rasaa mcm nasi minyak kosong.

10.30 mlm 

Balik hotel dan rehat.
( MTR East Tsim Sha Tsui > MTR Yau Ma Tei).
 Cancel plan nak ke  temple street market dekat2 hotel sebab hujan lebat sangat.


DAY 2 (18/6/2017)

7.00 pagi

Breakfast makanan tapau semalam dan berkemas untuk check out.


8.00 pagi

Check out dan bergerak ke Ngong Ping 360 Cable Car.
(MTR Yau Ma Tei > MTR Central )
(MTR Central > MTR Tung Chung)


Dekat MTR Central kami singgah beli cabin luggage sebab husband aku dh mcm mayat hidup kena bawak beg berat2. Berat sebab pakaian2 shopping semlm dan baju basah. Ok la sebb mmg nk beli luggage pun sebab murah berbanding Malaysia. Bukan murah setakat RM 50 ye tapi lebih .😁.

Then, husband aku tersssangkut pulak.dekkat Giordano. Ada sales Father's Day pulak tu. HHaHahhhaha. Patutnya target pukul 9 dh smpai Ngong Ping tapi sebab banyak singgah, ter drag masa sikit. It's ok. Memang dtg HK nk shopping puas2 kan. πŸ˜‰.


10.00 pagi

Tiba di Ngong Ping 360 Cable Car.Ambik ticket crystal cabin sebab niat nk kacau org gayat tu tapi mcm dia dh bjaya overcome jee. Hahaaa. I think cable car ni worth dari cable2 car yang ada kat malaysia. Tapi siapa2 yang nak naik, please check weather forecast ye. Sebab time kami naik, smpai separuh jln, dh hujan. selama kat HK, apa yang kami perasan, bila hujan, hujannya lebat dan berpanjangan. So klu naik time hujan lebat, xnmpk apa2 kat bwh.



*Sapa nak try hiking pun boleh 





11.20 pagi

Lunch at Ebeeneezer's Kebab & Pizzaria. Kami ambik hot & spicy pizza. Tapi tak pedas pun sebenarnya πŸ˜…



Lepas makan, naik cable car trus turun. Next is Ocean Park.

1.30 ptg

Sampai di Ocean Park. Kami sampai2 je dh start hujan. 😣
(MTR Tung Chung > MTR Central)
(MTR Central > MTR Admiralty)
(MTR Admiralty > MTR Ocean Park)



So locker dan tempat letak brg2 kat sini agak mahal. Untuk rental luggage shj dh 100HKD, rental untuk locker 100HKD dan deposit locker 100 HKD. So total habis kat sini dlm 200HKD. 😨. So kalau boleh plan pergi Ocean Park tak bawak bnyk2 brg lagi bagus.. Jgn lupa ambik map Ocean Park sebab seriously Ocean Park ni lagi besar Sunway Lagoon. So mmg patut la tiket masuk mahal. Tiket kami beli online lagi murah dari beli walk in.

2.20 ptg

Masuk 'The Grand Aquarium'. Which iss my fav place di antara semua. Subhanallah, MasyaAllah . No words can describe thee wow. Allahu ;)πŸ πŸŸπŸ™πŸ¬πŸ³πŸ‹πŸ‘










Sebenarnya banyak lagi yang boleh buatkan kita jaw drop tapi tak.la.kaami ambik gmbar semua sebab ada tmpat2 yang gelap tak sesuai kalau ambik gambar guna phone je tanpa flash.

3.10 ptg

Masuk Polar Adventure tgk penguin 🐧🐧🐧. Nak ke area Polar Adventure, taman tema, Amazon thrill dll kene naik express train.




Selain tgk penguin, di Polar Adventure banyak gamee yang gila2. And aku mmg frust sebab tak dpt naik😭. Tapi kalau naik , risau terberanak pulak.

video

3.30 ptg 

Masuk "Amazon Thrill" tgk burung2 dll. 




Masa ni serius dh penat gila2 berjln. Rasa mcm nk pecah tumit kaki. Walaupun kami mmg pakai kasut, tapi kasut yang basah tu make it worst. Last2 pakai selipar je. Masa ni dh tak pikir apa kata org. Sampai airport punn kami masih berselipar. Ada la yang memandang pelik sebab laki bini pakai selipar ala2 jepun tu tapi tak heran sebab kaki dah tak tahan sakit. πŸ˜‚.Tapi sempat lagi singgah shopping coklat sebab tiba2 aku craving dark coklat. Ni beli masa dah nk boarding kat restricted area. Murah wehhh. Ok blik nnti nk borong lagi.



No comments:

Post a Comment